sydkraft

Efter alltför många energifattiga år efter ”sista” giget vaknade plötsligt Degeberga/Kristianstad/Maglehems-baserade Sydkraft till liv. På basisten Jonas Castells initiativ samlades man i familjens sommarstuga i Juleboda och jammade ett par dygn sommaren 2013. Det var en kul grej, men när Jonas strax efteråt mötte arrangörerna av Maglehemsfestivalen så var det plötsligt allvar. Bandet hade gig igen efter att ha vilat på havets botten sedan cirka 1985. Det blev till att repetera och sommaren 2014 stod man på scen tillsammans igen efter 30 års bortavaro.
– Det är osvikligen så att det handlar om musik som är influerad av 80-talet, säger Jonas Castell. Men det finns även mycket annat att hitta. När vi höll på som bäst hade vi tagit intryck av såväl 60-talet som 70-talet och våra preferenser kom från såväl den traditionella popen som från jazz, latin, reaggae, ska och rock.
Idag är man tämligen spridda rent geografiskt från Sundsvall norr till Blekinge och Skåne. Nu följer de upp 2014:s ”…beyond reason tour” med ”the green experience”.
Således blir det andra året på rad som man avser att förse musikfestdeltagare med sin version av musikscenen från 1900-talets senare hälft, med lite extra krydda.
– Att få vara med på Live Green är superkul och en enorm utmaning för oss, säger bandets sångare Pälle Arelund. Dels handlar det ju om recycling och att ta tillvara på gammalt, och där är vi ju högaktuella. Sedan möter vi en ny publik på ett sätt som vi aldrig gjort förut vilket känns underbart. Vi tar oss an uppgiften med helt förnyad energi – även om vi inte är helt gröna!