Under fjärde upplagan av Live Green-festivalen blir det större fokus på miljövänligt producerad mat och dricka. I år har nämligen de två rutinerade krögarvännerna Tobias och Thomas slagit sig samman.
Tobias Lundström är konditormästaren bakom Tre G, Lennarts Café, Aromo och Gylles, och han driver verksamheten mot hållbar produktion med exempel ekologiskt mjöl i brödbakningen. Thomas Berg har spenderat många år inom hotell- och restaurangvärlden och har senaste tiden jobbat med mat och hälsa inom försvarsmakten.
För ett par veckor sedan valde Kocken & Bagaren (som de kallar sig) att hoppa på miljötåget och ta sitt intresse för miljövänlig matproduktion steget längre, och efter många veckors kämpande mot byråkrati och semestertider, är det nu klart. Under Live Green-festivalen i Hoglands Park kommer de inte bara att bjuda på en grön och god meny med bra priser, utan dessutom har de tagit in Karlskronas egen ekokock Stefan Svensson (skolkocken som har högst KRAV-märkning i hela Sverige) för att dels laga mat, men också lära ut tricks och tips till besökarna om hur man kan bli mer klimatsmart i köket. Spendrup, som jobbar hårt med miljöarbetet och är certifierade, är leverantör av ekologisk öl och vin under festivaldagarna
Thomas Berg berättar: – Vi har sett till att få fram bra produkter, mycket vegetariska alternativ, och även sett till att servetter, tallrikar, bestick och glas är anständiga för miljön genom att vara tillverkade av återvunnet material och som med allas goda insats återgår till nyproduktion. Många blir avskräckta vid tanken på att övergå till mer ekologisk hushållning, men det behöver inte alltid kosta mer eller vara svårt. Det blir exempelvis inte billigare med en blandfärs för 49.90kr/kg i förhållande till en KRAV-märkt; då blandfärsens nöt ofta produceras på Irland innehåller den höga halter av biprodukter, främst bindväv. Denna går upp i rök vid tillagning, och plötsligt har du betalat för vattenånga! Du får mer kvar i pannan om du väljer KRAV-färsen. Ju fler som efterfrågar ekologiska varor och produkter, desto mer borde priserna att sjunka – därmed kan vi alla människor påverka produktionen. Njut av festivalen, respektera livet och miljön!

krögare