Pressmeddelande från LiveGreen • 23 januari 2020

För två år sedan startades projektet LiveGreen Sweden. Med ett stöd på 1,9 miljoner från Svenska Postkodstiftelsen skulle LiveGreens evenemang, metoder och kunskap spridas nationellt – med slutmålet att göra Sveriges festival- och kulturliv mer miljövänligt och socialt hållbart, och därigenom bidra till en positiv samhällsutveckling.

Nu berättar vi vad projektet resulterade i:

#1. Vi har byggt upp LiveGreen Academy – och påverkat ca 500 arrangörer

Ett av projektets mål var att sprida kunskapen om hur festivaler och evenemang kan arrangeras på ett hållbart sätt och hur de kan vara ett verktyg för att inspirera, inkludera och skapa förändring i samhället. Under projektet har vi därför byggt upp och lanserat en kunskapsplattform – LiveGreen Academy. De senaste två åren har ca 500 kulturarrangörer och ledare inom festivalbranschen deltagit i LiveGreen Academy.

#2. Vi har skapat ett nytt yrke: ”Hållbarhetsdetektiv

Inför sommaren 2018 rekryterade vi hållbarhetsdetektiver – ett team av förändringsagenter med stort intresse för hållbarhet och festivaler. Detektiverna tränades av LiveGreen för att sedan besöka, undersöka och hållbarhetsutveckla landets festivaler. Detektiverna har bland annat besökt Sweden Rock Festival, Brännbollsyran, Statement Festival, Live at Heart och Kalmar Stadsfest. Efteråt har festivalerna fått en rapport med förslag på hur de kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.

– Det har varit fantastiskt kul att få djupdyka i festivalernas hållbarhetsarbete! Fördelen med att göra undersökningen på plats är att vi ser hur det fungerar i praktiken. Något av det roligaste är att möta festivalbesökarna och samla in deras olika tankar och tips kring vad hållbarhet är i festivalsammanhang, säger Emmelie Larsson, hållbarhetsdetektiv.

#3. LiveGreen Festival har expanderat till Kristianstad

LiveGreen Swedens lansering väckte nyfikenhet hos representanter inom Kulturkvarteret Kristianstad, som vid denna tidpunkt gick i tankarna på att skapa en hållbarhetsfestival för unga. Därav blev Kristianstad pilotkommunen för en ny festival. Ett team av unga, lokala arrangörer tränades i hållbar festivalproduktion, flera lokala finansiärer bidrog med ekonomiskt stöd för att möjliggöra initiativet och i maj 2019 arrangerades LiveGreen Festival Kristianstad. Festivalen blev en stor succé, och både politiker och de unga arrangörerna är överens om att festivalen bör få en långsiktig etablering.

– För Kulturkvarteret gav LiveGreen oss nya kontaktytor, kunskaper om hållbara evenemang i det sociala, ekonomiska och ekologiska, samt en fantastisk festival och känsla som vi vill utveckla mer med unga entreprenörer, säger Helen Ortman, verksamhetschef Kulturkvarteret Kristianstad.

Utöver dessa tre resultat så har LiveGreen under projektperioden utbildat tusentals ungdomar i socialt entreprenörskap och hållbar festivalproduktion, arrangerat åtta mini-festivaler, drivit projektet Hållbar Hårdrock tillsammans med Sweden Rock och spridit vår kunskap till europeiska festivaler.

– LiveGreen har har under dessa två år nått ut till hundratals nya aktörer i festival- och kulturlivet, i både Sverige och Europa. Vi har byggt ett nationellt nätverk av unga arrangörer och förändringsagenter som nu engagerar sig genom organisationen. Vår bedömning är att hållbarhetsfrågan lever ännu tydligare tack vare flera faktorer, såsom klimatkris och samhällsdebatt men också insatser från oss och andra aktörer som länge kämpat för att belysa dessa frågor. Ett extra tack till Postkodstiftelsen som trott på LiveGreen och möjliggjort vår utveckling, säger Louise Lindén, innovationschef LiveGreen.

Och hur blir det med LiveGreen Festival i hemstaden Karlskrona?

I mars 2019 ställdes LiveGreen Festival in i Karlskrona, och en kamp för värdiga villkor, ökat inflytande och en arbetsmiljö fri från diskriminering inleddes. Sedan dess har vi haft flera möten med kommunledningen, dock utan resultat, och under hösten återupptog vi frågan med Skärgårdsfestens projektledare. I november fick vi besked om att Paraply Produktion tyvärr väljer att inte ta en dialog med LiveGreen om festivalens framtid, utan istället kommer att planera andra aktiviteter i Hoglands Park under Skärgårdsfesten. Karlskrona kommun ställer sig bakom beslutet.

Vår förhoppning är att hitta nya platser för LiveGreen Festival och tillsammans med nya partners skapa de förutsättningar som krävs så att vår verksamhet kan leva vidare – lokalt och nationellt – och därigenom fortsätta möjliggöra ungas engagemang för en hållbar nutid och framtid.

Kontaktuppgifter:

louise@livegreen.se
+46 (0) 73-442 78 10

Pressbilder att ladda ner:

Hållbarhetsdetektiver

Foto: LiveGreen

Ladda ner bild

Recycling Fashion Show @ LiveGreen Festival Kristianstad

Foto: Mateo Lozano
På bild: Izabella Idberg

Ladda ner bild

Återbrukskonst @ LiveGreen Festival Kristianstad

Foto: Mateo Lozano
På bild: Sandra Penzo

Ladda ner bild

Musik @ LiveGreen Festival Kristianstad

Foto: Mateo Lozano
På bild: Grant

Ladda ner bild

Hållbarhetsdetektiver @ Live at Heart

Foto: LiveGreen
På bild: Emmelie Larsson, Razan Koj & Alina Minkova

Ladda ner bild

Hållbarhetsdetektiver @ Live at Heart

Foto: LiveGreen
På bild: Razan Koj & Emmelie Larsson

Ladda ner bild

Hållbarhetsdetektiver @ Statement Festival

Foto: LiveGreen

Ladda ner bild

Hållbarhetsdetektiver @ Live at Heart

Foto: LiveGreen
På bild: Razan Koj & Alina Minkova

Ladda ner bild